Íróműhely

A Brooks Kiadó hivatalos íróműhelye

A kreativitásról

Egy kreatív pilóta valószínűleg nem él sokáig. Egy kreatív pincért feltehetően gyorsan kirúgnak. Egy kreatív könyvelő alighanem a maffia alkalmazásában áll. Vannak szakmák, melyekben nem jó kreatívnak lenni, mert hibákhoz vezet, felháborodást kelt, veszélyt eredményez.

A kreativitás lényege az, hogy nem döntünk. Nem választunk. A kreatív ember válogat.

Ha a művészetben felteszünk egy kérdést, nem adunk rá egy választ. Hanem nagyon sok választ adunk rá.

Felteszünk egy kérdést: “Mi legyen a regényünk fő helyszíne?”. A válasz nem az, hogy London. Nem az, hogy Budapest. Nem az, hogy Fukushima. Válaszokat adunk rá, többet és többet, száz és száz választ. Nem döntünk, nem kötelezzük el magunkat az egyik mellett.

Feltesszük magunknak a kérdést: “Milyen viszony alakuljon ki Joan és William között?”. Ha a válaszunk az, hogy barátok lesznek, akkor ebben nincs kreativitás. Úgy tudunk kreativitást belevinni, hogy nem egy választ adunk rá, hanem sokat. Lehetnének barátok, ellenségek, szerelmesek, bajtársak, üzlettársak, családtagok, rokonok, ismeretlenek, idegenek és így tovább, és így tovább.

A kreativitásban a lényeg, hogy nem egy válasz van, hanem nagyon sok, és nem választunk közülük. Nem mondjuk azt, hogy egyik válasz jobb, mint a többi. Valamennyi válasz egyenértékű, és mi csak gyűjtjük és gyűjtjük a válaszokat.

Amikor már rengeteg lehetséges válaszunk van, elkezdjük egyesével megvizsgálni a válaszainkat. Mindegyiket átgondoljuk, elmerengünk felettük, mi lenne, ha ez lenne, mi lenne, ha az lenne, mire vezetne ez a választás, mire vezetne egy másik vagy egy ötvennegyedik? Ha így döntök, annak milyen hatása lesz erre vagy arra a másik döntésre? Ha amúgy döntök, akkor abból mi lesz?

Amikor alkotóként (teremtőként) döntünk, nem egy talpalatnyi helyen szorongunk, hanem a hatalmas, tiszta, üres, szabad térben válogatunk, kedvünk szerint.

______________________________

A Brooks Kiadó Íróakadémiája: http://brooks-iroakademia.hu/

Share

Comments

comments

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Íróműhely

Theme by Anders Norén