Íróműhely

A Brooks Kiadó hivatalos íróműhelye

A rejtély megalkotása

A rejtély kidolgozását az igazság kidolgozásával kezdjük. Egyszerűen megalkotunk egy igazságot, valamit, ami saját történetünk közegében teljesen és kétségbevonhatatlanul igaz.

Példa:

Joe úgy dönt, hogy elhagyja Paulát, a feleségét, és összeköltözik a szeretőjével. Paula családja gazdag, és Joe elszegényedik, ha a válás bekövetkezik. Ezt nem engedheti meg magának, így a felesége megölése mellett dönt. Mindenki tutyimutyi alaknak tartja, ezért terve szerint olyan brutálisan hajtja végre a tettet, hogy senkiben fel se merüljön annak lehetősége, hogy ő a gyilkos. Alibiről gondoskodik egy vállalati rendezvényen, ahol eljátssza, hogy dolga van, és az irodába zárkózik, majd titkon hazamegy, és meggyilkolja a feleségét. Visszatér a rendezvényre, és elkezdi játszani a szerepét.

Az igazság részekre bontása

A tettes: Joe.

Az áldozat: Paula, Joe felesége.

A motiváció: Joe úgy dönt, hogy elhagyja Paulát, a feleségét, és összeköltözik a szeretőjével.

Az indok: Paula családja gazdag, és Joe elszegényedik, ha a válás bekövetkezik. Ezt nem engedheti meg magának, így a felesége megölése mellett dönt.

A hogyan: Mindenki tutyimutyi alaknak tartja, ezért terve szerint olyan brutálisan hajtja végre a tettet, hogy senkiben fel se merüljön annak lehetősége, hogy ő a gyilkos. Alibiről gondoskodik egy vállalati rendezvényen, ahol eljátssza, hogy dolga van, és az irodába zárkózik, majd titkon hazamegy, és meggyilkolja a feleségét. Visszatér a rendezvényre, és elkezdi játszani a szerepét.

Mindezek után eldöntjük, hogy a rejtélynek mely részeit tárjuk fel, és mely részeit rejtjük el.

Az elrejteni kívánt elemeket fontosságuk szerint rangsoroljuk.

Végül kidolgozzuk, és megtervezzük, hogyan fogják a szereplőink megfejteni a rejtély egy-egy darabkáját.

______________________________

A Brooks Kiadó Íróakadémiája: http://brooks-iroakademia.hu/

Share

Comments

comments

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Íróműhely

Theme by Anders Norén