Íróműhely

A Brooks Kiadó hivatalos íróműhelye

Amikor leülsz írni, mit fogsz csinálni?

A 90-es évek elején két magyar fickó elkezdett angolnyelvű marketing-szakkönyvek ingyenes reklámanyagaiból összelollózott szövegeket árulni a vállalkozóknak, méghozzá horribilis pénzekért. A rendszerváltás utáni években óriási igény volt az ilyesmire, a két csaló hatalmas vagyont harácsolt össze, majd elhagyták az országot, még mielőtt kitört volna a botrány.

Tizenöt évvel a távozásuk után egy Péter nevű fickóval beszélgettem, aki marketinget tanított vállalkozóknak. Ő igazi szakember volt, évekig tanulta a mesterséget, éveken át kísérletezett a saját vállalkozásain, folyamatosan olvasta a szakirodalmat, minden évben több képzésre utazott el Európába és az Egyesült Államokba. Védőszárnyai alatt a cégek elképesztő növekedésnek indultak.

Péter mesélte, hogy neki, és az összes többi szakembernek, aki Magyarországon vállalkozókat tanít marketingre, napi szinten meg kell küzdenie azzal a zaklatottsággal, amit a két csaló hagyott maga után, amikor tizenöt évvel korábban leléptek. Eltelt másfél évtized, és a piac nem tudta kiheverni a sokkot, amit akkor átélt.

Ez eléggé igazságtalan, nem gondolod?

____________________

Az író-képzés világában hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a jelenben elérhető képzések többsége teljesen értéktelen.

„A regényírás 10 titka”. Ez egy 40 ezer forintért hirdetett, négy órás tanfolyam megnevezése volt, amire többen is elmentek. A 10 titok egyike így hangzott: „A főhős legyen szerethető”. Olyan valaki tartotta, aki soha nem írt semmit. Bizonyára ezért hihette, hogy a regényírás annyira primitív, egyszerű szakma, hogy 10 információ alapján már lehet művelni.

Van olyan tanfolyam, ahol szóhasználatot tanítanak, hogyan tudod többféleképpen kifejezni, amit akarsz. Például: ülsz egy szobában, és fázol, írd ezt le háromféleképpen, úgy, hogy nem használod a „fázom” szót. A képzés arról szól, hogyan írjunk körbe valamit, hogy az felismerhető legyen, hogyan használjunk szinonimákat.

Létezik olyan iskola, ahol neves írók tartanak előadásokat. Sorban jönnek a hírességek, elmondják, hogyan lettek írók, miért lettek azok, hogyan szeretnek írni, hogyan kezelik az alkotói válságot; előadásuk végén pedig valami nagyon fontos tanácsot adnak a tanulóknak. Például: legyen napirended, írj mindig ugyanakkor.

____________________

Ha szétnézel az interneten, találsz mindenfélét. Néhány könyv is elérhető magyarul.

A fő kérdés, a nagy próba mindig ugyanaz: Mit tudsz kezdeni az információval?

Amikor leülsz írni, mit fogsz csinálni?

Rendben, ha azt megtetted, azután mit teszel?

Ok. Ha az is megvan, mi jön utána?

Aha, értem. Tehát akkor az is készen van. Mi a következő lépés?

Mindig ugyanakkor írsz, ha alkotói válságba kerülsz, kirándulni mész, vagy Mozartot hallgatsz, szerethető főhőst találsz ki, körülírsz, használsz szinonimákat, van szerelmi szálad, van kisgyerek és kiskutya, elutazol oda, ahol a történeted játszódik, eltöltesz ott néhány napot, hogy magadba szippantsd a miliőt. Rendben. És? Hogyan lesz ebből egy történet, vagy egy használható szakkönyv?

A gondolkodás kedvéért vegyük úgy, hogy nem író vagy, hanem szakács. Képzeld el, hogy nincs kedved főzni, ezért elmész sétálni, elakadsz sütés közben, ezért zenét hallgatsz, hátha eszedbe jut, mit kellene csinálnod. Próbálsz szerethetően viselkedni a kollégákkal, leginkább persze a főnökkel. Választékosan fogalmazol, kreatívan használod az alapanyagokat, és eltöltesz egy hetet Bolognában, mielőtt bolognai spagettit készítesz. Ezen maximum nevetni lehet, komolyan venni képtelenség.

____________________

Az igazi író-képzés megtanítja az írói eszközöket, szerszámokat, elveket, szabályokat, szakmai fogásokat, megtanítja a folyamatot, a sorrendeket, és kezedbe adja mindazt, amivel alkotni tudsz, és soha nem akadsz el, ahogyan a szakképzett szakács sem akad el soha.

Az, ami az igazi író-képzésen gyakorlat, lábjegyzet, 1 eleme a tananyagnak, a blöff-képzéseken maga a teljes tananyag.

Ha nálunk tanulsz, mi nem fogunk lelkesíteni, mert lelkesítésre csak akkor van szükség, ha valakit lebénít a tanácstalanság. Nem fogjuk azt mondani, hogy különleges és kiválasztott vagy, ritka képességekkel születtél, te vagy a fény az éjszakában. Mi egy mesterséget tanítunk, egy több ezer éves szakma technikai oldalát, és nem foglalkozunk lelki elsősegéllyel. Mi arra tanítunk meg, hogy azt írj, amit csak akarsz, és az megfeleljen az elvárásoknak.

A tanulás egy szisztematikus módszer, mellyel képessé válasz arra, hogy valamit csinálj.

____________________

A Brooks Kiadó Íróakadémiája: http://brooks-iroakademia.hu/content/iro-akademia

Share

Comments

comments

Next Post

Previous Post

2 Comments

  1. Bence 2016-09-25

    És tényleg! Én a legelső ilyen képzésen vettem még részt, és azt a profizmus, szakmai széleslátókörüség, racionalitás, alkalmazhatóság és személyreszabhatóság töltötte be. Ha valaha is gondolkodtál azon, hogy egy történetet papírra vess, vagy elhivatottan írásból akarsz éleni, ez a képzés neked szól.

  2. Jill 2016-09-26

    Jó írás. Én azt látom, hogy mostanság divat “írónak akarni” lenni. Sok tini elolvassa a Twilight-ot meg a Harry Pottert, és kitalálja, hogy író lesz. És nem azért, hogy írjon, hanem mert az olyan menő. Nem egy ilyet láttam. Agyrém. 😀

    Aztán írnak valami vackot, ami senkit sem érdekel, felteszik kegyesen valami ingyenes blogra, és várják, hogy “felfedezzék őket” a kiadók. Ja és még hozzátesznek néhány fantasy képet.

    Na, engem az ilyenekkel lehet kikergetni a világból!

Leave a Reply

© 2019 Íróműhely

Theme by Anders Norén