Íróműhely

A Brooks Kiadó hivatalos íróműhelye

Szerződés-tan, 1. rész

A Szerződés-tan egy hosszú cikksorozat lesz, melynek részei azt járják körül, hogy az író mire figyeljen oda, mire vigyázzon, milyen irányba terelje a tárgyalásokat, amikor szerződést köt egy könyvkiadóval, Magyarországon vagy külföldön. Engem személy szerint már semmiztek ki egy óvatlanul megkötött szerződéssel, az okozott kárt pedig több éves munkával és rengeteg pénzzel lehetett csak mérsékelni.

A Szerződéstan első része a regényhez kapcsolódó jogokról szól.

____________________

A Magyarországon kötött kiadási szerződések általában csak a konkrét regény könyv formában való kiadását írják le, esetenként ehhez még hozzáteszik az „e-könyv” formátumban való megjelentetés jogát, nagyon ritkán a megfilmesítési és színházi műre való átdolgozás jogát is. Nyugaton az az általános, ami Magyarországon ritkaság.

A jog nem szereti az általánosítást, mert abból rengeteg félreértés születik. A jogi nyelv azért annyira körülményes, mert az a célja, hogy a legpontosabban határozza meg a szerződő felek akaratát.

Azt mondják, „a papír mindent elbír”, ami igaz, de ahol a papír szembemegy a joggal, ott nem érvényes. A nagy, általános, mindent felölelő kategóriák elférnek a szerződésen, de a jog olyat nem ismer, hogy „mindenre vonatkozik”, „minden jövőbeni technológiára vonatkozik”, és hasonlók.

Ezért, ha íróként szerződsz egy könyvkiadóval, ragaszkodj ahhoz, hogy minden tételesen fel legyen sorolva, hogy tudjátok, miben is állapodtok meg, és ami nem kerül bele a szerződésbe, az nincs benne. Ha valaki még valami mást is a szerződés részeként értelmez, az valójában nem része a szerződésnek.

____________________

A regényhez a következő jogok kapcsolódnak:

– könyv formátumban való megjelentetés joga

– e-könyv formátumban való megjelentetés joga

– hangoskönyv formátumban való megjelentetés joga

– megfilmesítési jog

– színházi adaptáció joga

– társasjáték adaptáció joga

– szerepjátékra való átdolgozás joga (M.A.G.U.S., ShadowRun stb.)

– videojáték adaptáció joga

– merchandising jogok (bögrék, pólók, figurák stb.)

– megzenésítési jog

____________________

A technológia fejlődésével újabb és újabb lehetőségek jelennek meg arra, hogy egy regényt átdolgozzanak, vagy annak valamely részét önálló termékként felhasználják, értékesítsék.

Ami nincs benne a szerződésben, az nincs benne, arra nem kötöttetek megállapodást. Ne legyél nagylelkű, ne ajánlj fel önként jogokat senkinek, mivel a felhasználási jogok a te vagyontárgyaid.

Ha tehát leszerződtél egy könyvkiadóval, a regényed könyv formátumban való kiadására, akkor az összes többi jog nálad van, és azokkal azt kezdesz, amit akarsz, azokkal szabadon élhetsz, azokat kedved és lehetőségeid szerint értékesítheted.

____________________

A Brooks Kiadó Íróakadémiája: http://brooks-iroakademia.hu/content/iro-akademia

 

Share

Comments

comments

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Íróműhely

Theme by Anders Norén